Házi fokhagymás-paprikás szalonna
2016. február 12. írta: Ízek nyomában

Házi fokhagymás-paprikás szalonna

Talán mindenkinek volt már "szerencséje" a bevásárlóközpontokban kapható ízetlen ám mégis drága paprikás szalonnához. Vannak hentesek, ahol finomabbnál finomabb szalonnákat tudunk venni, de sajnos horror áron. Mutatok egy nevetségesen egyszerű és olcsó receptet a házi paprikás szalonnához. 
Az igazi házi paprikás (abált) szalonnát leginkább disznótorok alkalmával készítik. A nagyobb darabokban lévő szalonnákat a hurkafőzés után maradt fűszeres hurkalébe (abalé) főzik. Ebben a lében főznek mindent ami hurka. Fejet, májat, bőrkét, belsőségeket. Majd a hurkát. Disznótor és disznótoros abalé nélkül is remekül lehet reprodukálni ezt a finomságot.

Ezekre lesz szükséged:

1 darab bőrös hasaalja szalonna egészben

Az abaléhez:

egész fekete bors
babérlevél
1 fej vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma

A páchoz:
pirospaprika
fokhagyma
pár kanál abalé

A szalonnát hideg vízben feltesszük főni. A főzővízbe kerül só, egész fekete bors, babérlevél, néhány gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma nagyobb darabokra vágva. A vizet érdemes annyira sózni, mintha tésztát főznénk, azaz legyen jó sós. Ebben a hamis abalében főzzük teljesen puhára a szalonnát. Ez eltart néhány órán keresztül, a víz épp csak gyöngyözzön, ne forrjon. 

A pác: jó sok fokhagymára lesz szükségünk, én 1 fejet használtam. Megpucoltam, lereszeltem, hozzákevertem 1-2 evőkanál pirospaprikát, és néhány kanál forró abalevet. Ebből egy krémes masszát kell kapnunk. 

A megfőtt szalonnát kivesszük a vízből, lecsöpögtetjük és bekenjük a fokhagymás-paprikás páccal. Ha kihűlt, már ehetjük is. Ennyi az egész. Ugye milyen egyszerű?! :)

Az abalevet kár lenne kidobni, nagyon jó székelykáposztához, bableveshez és még sorolhatnám... de vigyázzunk vele, sós!

(Főzés után a képen látható méretűre daraboltam őket és úgy kentem be a páccal. Mire eljutottam a fotózásig, addigra már csak ennyi maradt belőle... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyomaban.blog.hu/api/trackback/id/tr378384252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása