Ezt az ételt kimondottan ajánlom bármilyen alkalomra. Én évfordulóra készítettem el, osztatlan sikert aratott. Nem véletlenül. Szerintünk isteni finom! Aki csak teheti, szánjon rá pénzt és energiát. Ígérem nem hiába teszi! :)
Hozzávalók: 4(személyre)
10 szelet sertéstarja (csontjával együtt)
Gombás gratinhoz:
1 fej vöröshagyma (apróra vágva)
3 gerezd fokhagyma (kés lapjával összenyomva)
30 dkg laskagomba
2 dl főzőtejszín
2 db tojássárgája
2 ek. metélőhagyma (helyettesíthető 2 szál újhagymával)
só, bors ízlés szerint
8 dkg parmezán sajt (reszelt)
Steak burgonyához:
1 - 1,5 kg burgonya
2 dl étolaj
Fűszerek: só, bors, majoranna, bazsalikom, oregano, rozmaring, őrölt kömény, fokhagyma granulátum (A fűszerek mennyiségét azért nem fogom leírni, mert általában én is változó arányban szoktam őket használni. Úgyis mindenki a saját ízlésének megfelelően adagolja. )
Salátához:
1 fej jégsaláta
1 db kígyóuborka
30 dkg koktélparadicsom
1-1 db sárga, zöld, piros pritamin paprika
1 kis pohár natúr joghurt
pici só
A hús el, illetve előkészítése:
A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk majd egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kevés olajon egy serpenyőben éppen csak kérgesre sütjük. A kisült szeleteket tepsibe rakjuk, a sütésből visszamaradt szaftot rálocsoljuk a húsokra, ha kevésnek ítéljük a levet, pici vizet önthetünk alá. Alufóliával letakarjuk, sütőben omlósra sütjük.
Gombás gratin:
A hagymát olajon a fokhagyma gerezdekkel együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a nagyobbacska darabokra vágott gombát, pár perc alatt készre pároljuk (nem kell teljesen átpárolni, mint egy gombapörköltnél!). A tejszínt közepesen felverjük, beleütjük a tojások sárgáját, hozzáadjuk a metélőhagymát majd lassan csurgatva ráöntjük a gombára. Újra forrásig melegítjük. Kész.
Steak burgonya:
A burgonyát nagyon alaposan megmossuk. A héjat rajtahagyjuk. (Legjobb ha apróbb méretű újburgonyát használunk.) 1 burgonyát 4 gerezdre vágunk. Természetesen mérettől függően. Egy lábosba feltesszük főni, addig kell főzni amíg fel nem forr, utána rögtön leszűrni. Egy külön tálkában összekeverjük az olajat és a fűszereket. Ezt a fűszeres olajat ráöntjük a már leszűrt burgonyára és alaposan összerázzuk, hogy az olaj mindenhol érje a gerezdeket. Ha ezzel megvagyunk, egy sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk őket. Próbáljuk meg úgy helyezgetni őket, hogy a burgonya a héjas felével legyen lefelé. Betoljuk a sütőbe és 30-40 perc alatt megsütjük. Kész.
Saláta:
A zöldségeket tetszés szerinti darabokra vágjuk, megsózzuk, összerázzuk, majd jöhet rá a joghurt. Tálalásig hűtőbe rakjuk.
Ha a hús megpuhult elosztjuk a tetejükön a gombás gratint, megszórjuk parmezánnal és további 10 percig sütjük. Akkor jó, ha a tetejük már megpirult.
Isteni! :) De tényleg!