A rakott krumpli mennybe menetele, avagy RK nagyon újragondolva
2015. február 11. írta: Ízek nyomában

A rakott krumpli mennybe menetele, avagy RK nagyon újragondolva

Tulajdonképpen ez a recept annyiban hasonlít a mindenki által ismert rakott krumplira, hogy van benne burgonya és rétegezve van mindenféle jóval. Nagyjából. Egy kicsit melós a dolog, de érdemes kipróbálni mindenkinek aki teheti, mert a siker garantált! :) No, lássuk!

Hozzávalók: (4 személyre)
1 - 1,5 kg burgonya
1 kg darált hús (ez lehet csirke, pulyka, marha, sertés. Én sertésből, azon belül pedig lapockából készítettem.)
20 dkg bacon szalonna
25 dkg barna csiperke (Opcionális. Természetesen ez sem szentírás, bármilyen gomba jó bele. Ami ehető, persze. :) )
2 db paradicsom
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma (dundi)
Fűszerek ízlés szerint (Amit én használtam: só, bors, majoranna, kevés rozmaring és kakukkfű)
20 dkg reszelt sajt (füstölttel finomabb)

Besamel-hez:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dl tej

bors
pici szerecsendió

Így csináld:
Hámozd meg a burgonyát majd uborka szeletővel csinálj kb. papír vastagságú szeleteket. (Én ezt a feladatot rábíztam a páromra. :) )
Jöhet a "ragu". A bacon szalonnát vágd nagyjából 1 centi széles csíkokra. Kezd el pirítani, majd amikor már a zsír nagy része kisült belőle, dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. (Igen, mindhárom fejet.) Amikor a hagyma kicsit megfonnyadt jöhet bele a már felszeletelt fokhagyma. Én ebben a fázisban szoktam önteni hozzá 1-2 dl vizet. Amikor a víz elpárolgott jöhetnek rá a fűszerek. A sóval eleinte óvatosan bánjuk a szalonna sóssága miatt. Összekutyulom a szalonnás hagymás alapot a fűszerekkel és mehet rá a hús. A húst fehéredésig pirítom, ha ez megtörtént és száraznak ítéljük az egyveleget, lehet ráküldeni egy kis vizet, hogy megpárolódjon a hús. Lefedjük és kis lángon megpároljuk a húst. Időnként kavarjuk meg, nehogy odakozmáljon az egész... :) No meg kóstolgassuk is néha. Nagyjából 40 perc elteltével beletoljuk a gombát. De még előtte: sós vízbe abáljuk meg a gombát. Nem kell neki sok idő, csak annyi hogy összeessen. (Én személy szerint a barna csiperkét nem szoktam pucolni, csak alaposan megmosom, majd felszeletelem.) Ha kész a gombánk leszűrjük, és mehet a húshoz. Ekkor dobjuk bele a 2 db felkockázott paradicsomot is. Együtt rotyogtatjuk még őket 15-20 percig.
Ezalatt el lehet készíteni a besamelt. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a lisztet. Aki még nem csinált ilyet, de ijedjen meg, egy nagy csomó lesz belőle. Fakanállal próbáljuk szétnyomkodni a csomónkat, amennyire lehetséges és pár percig pirítsuk. (Ne hagyd magára, kísérd figyelemmel mert igencsak hajlamos megégni.) Ha megpirult, kis adagokban hozzáadjuk a tejet és csomómentesre kikavarjuk. Fűszerezzük, de ne túl erőteljesen a ragu miatt. Újraforrásig állandóan keverjük. Ha ez megvan, kész a besamel mártásod. Nekem néha túl sűrűre sikerül olyankor egy kicsi tejjel nyugodtan lehet hígítani. Kb olyan sűrű legyen mint egy sűrűbb palacsintatészta. Ha mindennel megvagy, jöhet a rétegezés. 
Egy tepsit alaposan kenj vajjal vagy zsírral. Jöhet rá az első réteg burgonya. Mivel ez lesz az alja, nyugodtan tehetünk 2 réteg burgonyát is. (Ha a ragu és a besamel nem sikerült túl sósra sózd meg a burgonyát.) A krumplira jöhet egy adag hús. A húsra locsolj besamelt úgy, hogy nagyjából mindenhol legyen rajta. Újra krumpli, hús, besamel. Így rétegezzünk amíg az alapanyagaink engedik. A tetejére burgonya kerüljön. Megszórjuk a sajttal majd  180 fokra előmelegített sütőben 45-50 percig sütjük. (A lényeg természetesen, hogy a burgonya megpuhuljon.)

Ennyi lenne a dolog. Ha tetszik, próbáld ki. Nem fogsz csalódni! :) 

img_20130405_164730.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://izeknyomaban.blog.hu/api/trackback/id/tr997161037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása